2011. február 11., péntek

Quiz of the week

Tehát akkor: adott Ő. Becsületes nevén Krups Nescafé Dolce Gusto Piccolo. Azaz leginkább Pingvin, de ez most a lényeget tekintve tök mindegy.

Ha nem lenne egyértelmű, Ő egy kávéfőző, a jelenlegi irodám legnagyrabecsültebb használati tárgya. Mindezt azzal sikerült kiérdemelnie, hogy kávét ad, másrészt valószinűleg ezen komplex művelet elvégzéséhez kb. olyan komolyságú vezérlő egységgel szerelték fel, mint a PC-met - félreértések elkerülése végett, a Pingvinnel semmi bajom.



Szóval: mi is a feladvány? Adott egy Pingvin, hátsó levehető viztartállyal, amely az ábrán kék X-szel jelzett részén alkalmas viz betöltésére (aka van rajta nyilás).



Adott egy szokványos vizautomata, lásd


A viztartály magassága nagyobb, mint az automata csap alatti része.

Találós kérdés*: hogyan lehet közvetlenül az automatából feltölteni a viztartályt vizzel, hogy finom kávét főzhessünk?

Megfejtéseket a comment szekcióba várom. :)

*Alapvetően a tudományos kiváncsiság ihlette a postot, nem a funkcionalitás. A hét elején kiderült, hogy a kollégám 2dl-es poharak felhasználásával abszolválja ezt a feladatot, mert "nem fér a tartály az automata alá". Mindezt a fenti leirásnak megfelelően én is konstatáltam, amikor először feltöltöttem, de mivel a feladat bonyolultsága kb. egyenlő azzal a 1-3 éves gyerekeknek szánt játékkal, amikor a vödör tetején különféle alakú lyukak vannak és a babának rá kell jönnie, hogy a csillag alakún qvára nem fogja beledobni a gömböt a vödörbe, nem gondoltam volna egy percig sem, hogy ilyen történhet. Itt felmerül a kérdés, hogy tulajdonképp akkor mi is történik az emberekkel, 3 és 30 éves koruk közt, amit fejlődésként, felnövésként, vagy akárhogy is cimkézünk. A kizárólag a fenti példa alapján, kb annyi, hogy elveszik, az igény, vagy a motiváció, vagy a képesség a problémamegoldásra, és a tanulásra. Viszont annál nagyobb előszeretettel nyúlunk a bevált rutinokhoz, még akkor is, ha azok költségesebbek, bonyolultabbak, és hosszabbak, esetleg eleve szarok. És hogy miért? Az ultimate corporate válasz adja magát: "Mert igy szoktuk." :D Mert kényelmesebb.

2 megjegyzés:

  1. Ez nem tunik neheznek. 3 eves korom elott okolbeszoritott kezzel probaltam volna belepufolni a karikat a szogletes lukba. Azota felnottem. Okosabb lettem es nehezebb. Szoval tudom, hogy ugy csak a kezem fajdulna meg. Ma felhasznalva hetvenvalahany kilomat labbal taposnam addig, amig bele nem torik a helyere.
    Ez a jo valasz?

    VálaszTörlés
  2. 1. Kérek Nespresso-s kávét. Hiányzik :(

    2. A vízcsap alatt általában van egy kivehető tálca, amiben a mellécsepegő víz gyűlik. Vedd ki :) Ezzel lehet nyerni egy kevés extra teret a kávéfőző víztartályának.

    3. Nem lehet úgy megdönteni a kávéfőző tartályát, hogy alá is férjen a vízcsapnak, és bele is kerüljön némi H2O? :) Nem kell tele legyen, a lényeg, hogy kijöjjön az adagból pár kávé.

    4. Ha minden kötél szakad: kancsó. Reggel teleöntöd, és leteszed a kávéfőző mellé. Abból sokkal-sokkal könnyebb utántölteni a kávéfőzőt, és a továbbiakban pont ugyanannyi mászkálást igényel, mint ha a kávéfőző tartályával tennéd meg az utat a vízautomatáig.

    VálaszTörlés