2013. szeptember 30., hétfő

Latency

Gyerekkoromban láttam egy filmet, amiben a boldog családban tragédia történt, és az apuka halála után a családnak kis szutykos lakásba kellett költözni a szép kertvárosi házból, eladni az autókat stb., szóval feje tetjére állt az élet. Amit már/ még akkor sem értettem, hogy akinek volt pénze szép házra, autókra, szép ruhákra, és jó életszínvonalra, az hogy kerülhet egyik pillanatról a másikra olyan helyzetbe, hogy semmije sincs?
Tegnap ment vmi idióta film a TVben, hasonló setup: kertvárosi ház, BMW, mexikói szolgáló; munkahely becsődöl, 2 hónap múlva nincs bútor a házban, de még a gyepet is elvitték.
Elvitték, elvették. És akkor le is esett, hogy ez itt ám a hitelről szól, vagyis arról, amikor csak az van. És mindez olyan általános érvénnyel van jelen mindenhol, hogy arra kell következtessek, hogy ez valóban átlagos (USAban legalabbis).
Átlagos, hogy minden most kell és azonnal, ami meg is engedhető, ilyen módon. Viszont ebből akkor talán az a tanulság, hogy ha nincs türelmünk várni, és nincs késleltetés a szükséglet kielégítsében, és tényleg megkaphatunk mindent azonnal, akkor ne várjuk, hogy ha vmi megzavarja a rendszer harmóniáját, akkor más türelmesebb legyen velünk?

4 megjegyzés:

  1. Kiszámoló blogos ipse írt erről többször már. Akinek havi 1M HUF fizuja van, az általában úgy él, mintha havi 2M-t keresne, aki 2-t, az meg úgy, mintha 4-et keresne, stb. Tisztelet a kevés számú kivételnek. Általános emberi faszság, hogy mindenki többnek akarja mutatni magát, mint amennyi. És ez Magyarországon hatványozottan igaz egyébként.

    VálaszTörlés
  2. Ez pl: http://kiszamolo.hu/mennyibe-kerul-a-croissant/
    Meg ez sem rossz a témában: http://kiszamolo.hu/okos-ur-es-buta-ur-autot-vasarol/
    Meg ez: http://kiszamolo.hu/honnan-lehet-felismerni-egy-milliomost/
    Azt a cikket, amiben a havi kb. milliós fizut hazavivő, mégis több kimerített kitelkerettel rendelkező ipséről ír, most sajnos nem találom.

    VálaszTörlés
  3. Azt az ipset tobbszor emlegette cikkekben, nem emlekszem, hogy kulon topicot szant volna neki.

    Amugy kicsit jobban belegondolva, azt mondom, hogy lehet ez igy ok. Marmint olyan ertelemben, hogy "ez a normalis". Mondhatod, hogy nem jo, de ha egyszer ez mar olyannyira a rendszer resze lett, hogy fel sem tunik amikor mukodik, es nehany bukkanot leszamitva megfelel a tomegeknek, akkor nem biztos, hogy van ertelme "rossz"-kent megbelyegezni a dolgot. A kivalto okokat annal inkabb. Ha azert vesz nagy kocsit, hogy tobbnek mutassa magat, az szemelyisegi problema. De ha nem ilyen uton, akkor maskepp mutatkozna meg. Olyan, mintha azt mondanad: nem jok a magas hidak, mert az ongyilkosok le tudnak roluk ugrani - nem jo a hitel, mert a kisebbsegi komplexusos emberek tobbnek tudjak mutatni magukat vele. De szerintem USA-ban egyszeruen azert van nagy haz meg nagy kocsi, mert ez a normalis. Ok is ilyen kornyezetben nottek fel, es a gyerekeiknek is szeretnenek mini-kosarlabdapalyat a garazs ele, meg szep gyepet ahol lehet basebollozni. Vegeredmeny: ha nem jon kozbe csaladi/gazdasagi tragedia, akkor mindenki eli az almot. Ha kozbejon, akkor 3-5 evre hazavaghatja a csaladot, de aztan felepul a csaladfenntarto vagy a gazdasag, es ujra lehet koltozni nagy hazba, ket kocsival plazmatevevel.

    Magyarorszagon ez nem igaz: ott a tobbseg nem ilyen kornyezetben nott fel, igy most van a "en tobbre viszem" meg a "nekik ott Amerikaban jar, akkor nekem is jar" korszak. Lehet kinovik 5-10 generacio alatt.

    VálaszTörlés